Organizasyonel Gelişim, bir şirketin; kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerine ulaşmak için kullanması gereken bütün yöntem ve süreçleri analiz ederek, sağlam bir organizasyonel yapı ve sistemin kurulmasını, izlenmesini, geliştirilmesini ve gerekli revizyonların yapılmasını sistemli hale getiren süreçtir.
Organizasyonel Gelişim süreçlerinde çalışmalar iş sağlığı ve güvenliği ile çevreye ilişkin önlemleri alarak, kalite sistemleri çerçevesinde yürütülür, mesleki ve sosyal gelişim faaliyetlerinde bulunulur. Organizasyon içi ve dışı bağlı tüm çarkların analiz ve gelişimini içerir. Bir nevi kurumsallaşmadan önce gelen ve olmazsa olmaz profesyonelleşme sürecidir.
Gelişimin bireyden başladığı sayıtlısı ile bireyden organizasyona ilerler, Etkin koordinasyon odaklıdır ve organizasyonun içindeki ve dışındaki her dinamiği hem değişken olarak görür hem de kapsar. Organizasyonel gelişimdeki profesyonelleşmeden anladığımız keskin çizgileri olan, standart, monoton, bürokratik bir sistem oluşturmak değil; dinamik, işlevsel, sonuç ve birey odaklı, açık, etkili iletişim tarzını benimsemiş ve stratejilerini raflardan indirip hayata geçirebilen bir kültürünün oluşturulmasıdır.
İhtiyaçların Belirlenmesi ► Teşhis ► Tasarım ► Uygulama ► Değerlendirme ►Sürekli Gelişim aşamalarından oluşur.
Organizasyonel Gelişim Sistemi; kurumların sağlıklı çalışmasının, parçadan bütüne etkinliğin ve verimliliğin artmasının, problemlerin ortaya çıkmadan öngörülüp pozisyon alınmasının, sürekli ve dinamik bir gelişimle her tür iklime uyum sağlanabilinmesinin en akılcı, ekonomik ve etkili yoludur.